Szűrő

Szűrőbeépítés helyei A hidraulikus rendszerek idő előtti meghibásodásának legfőbb oka a szennyezett munkafolyadék, hidraulika olaj. A folyadékszűrők feladata a szennyezettség szabályozása – a szennyező szemcsék mérete és mennyisége alapján (a berendezés túlzott kopásának meggátolása).
A munkafolyadék tisztasága és a hidraulikus berendezés élettartama közvetlen kapcsolatban állnak. A munkafolyadék állandó szűrése és még további intézkedések (pl. üzembe-helyezéskor, vagy a berendezés szerelési munkálatai utáni mosójáratás) ezért különösen fontosak.
Bevált módszer nyitott és félig zárt körfolyamokban a visszafolyó folyadék teljesáramú szűrése, zárt körfolyamoknál az utántöltési vagy elfolyási folyadék teljesáramú szűrése. Jó eredménnyel alkalmazzák töltőszivattyúknál a szívóági szűrőt is. Szívóági szűrő nyitott körfolyamban történő alkalmazása gyakorlati tapasztalatok alapján kerülendő, mivel a szivattyú szívási viselkedésében veszélyforrást jelentenek. A karbantartási hibák kavitációhoz vezetnek.
A szűrőnagyságot legalább kétszeres névleges folyadékáram figyelembevételével kell meghatározni, figyelembe véve a hideg munkafolyadéknál és a szennyezett állapotban fellépő átfolyási ellenállás növekedést. Figyelni kell a hidraulikus munkahengerekkel rendelkező berendezéseknél a fellépő nagy visszafolyó mennyiségekre.
Ügyelni kell a szűrő megengedett törésterhelésére. Mindig az olajhűtő elé kell szerelni, mert a hűtő utáni viszkozitás emelkedés az átfolyási ellenállást emeli, és így azonos nyomás-különbségnél láthatóan előbb következik be a szennyfelvevő kapacitás határa.

Szennyezettségi osztály Szűrő Hidraulikus rendszer
NAS ISO SAE ßx=75 Anyag Típus
6 15/12 3 3 szervetlen pl.: üvegszál Nyomóági szűrő     Szervoszelepek    Leegyszerűsítve: a berendezések élettartama (különösen vezérlő ill. proporcionál szelepeknél) fordítottan arányos a szennyezettség mértékével.
7 16/13 4 5     Vezérlő szelepek
8 17/14 5 10 Nyomó-, visszafolyó ági szűrő       Proporcionális szelepek
9 18/15 6 20 szerves pl.: papír      Általános szivattyúk és szelepek  p>160 bar
10 19/16 - 25   p<160 bar
11 20/17 - 25..40 Visszafolyó, szívó vagy mellékáramkörű szűrő       <p rendszerek mobil, ill. nehézipari hidraulikához  
12 21/18 -


Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra