Radiáldugattyús motor

Fajtái

  • Belső működtetésű – excentergyűrűs radiáldugattyús motor
  • Külső működtetésű – excentertárcsás radiáldugattyús motor

Jellemzői

Kis fordulatszámokhoz (1 ~ 150 1/min) és nagy nyomatékokhoz alkalmazzák.
Nyomástartomány: 20…35 (45) MPa.
Folyadéknyelés: 10…50000 cm3/ford.

A radiáldugattyús szivattyú működési elvét megfordítva, (ha a nyomás alatt levő munkafolyadék térfogat növekedést hoz létre) jön létre a radiáldugattyús motor. Eltérés van még abban is, hogy a motoroknál a tengely is állhat, és a motorház is foroghat (hajtóelem lehet). Ez például mobil berendezésekben kerék-hajtásoknál vagy csörlőknél lehet hasznos. A dugattyúerők részleges kölcsönös kiegyenlítése és a különleges dugattyú szerkezetek lehetővé teszik igen nagy nyomatékok és kis fordulatszámok elérését is.
Kis fordulatszámon és nagy nyomáson való működés biztosításához a legfontosabb a dugattyúszerkezet megfelelő kialakítása, a mechanikus és volumetrikus hatásfok javítása, mert ezek a motor indítási-tulajdonságait (indítónyomatékát, fordulatszám egyenetlenségét) döntően befolyásolják. A fordulatszám egyenlőtlenséget több tényező befolyásolja: a súrlódási erő és a résveszteség változása, az olaj és a szerkezeti elemek rugalmassága, továbbá egy sor a motor jellemzőitől független tényező is (pl. vezérlési mód, elrendezés, a szivattyú szállítása stb.).
Indítás és a kis fordulatszám az akadó csúszás tartománya. Gördülő és hidrosztatikus csapágyazás csökkenti a hátrányos jelenséget. Gördülő csapágyazást – a szivattyúkhoz hasonlóan – az excentertárcsa csapágyazásához, excentergyűrűs elrendezésnél pedig, a dugattyúvég csapágyazásához használják. E megoldások előnye, hogy a motor résveszteségét nem növeli, hátránya a nagy helyigény, és hogy a csapágy-élettartam egyben a motorét is meghatározza.
A fordulatszám egyenetlenséget befolyásoló másik fontos tényező a résveszteség. A résveszteségek abszolút értéke azért jelentős, mert kis fordulatszámoknál a hányada a hasznos folyadék-mennyiséghez képest megnő és a motor volumetrikus hatásfoka romlik. Résveszteségek a dugattyú és dugattyúház között, a vezérlésben és a hidrosztatikus csapágyakban lépnek fel.
Radiáldugattyús motor
A kisfordulatszámú radiáldugattyús motorok a 20 – 35 (45) MPa-os nyomástartományban üzemelnek, 0,9 1/min vagy még kisebb fordulatszámtól 600 – 900 1/min-ig. A külső működtetésű motorok fordulatszám-tartománya még ennél is nagyobb. Folyadéknyelésük 10 – 50000 cm3 között változik, de ismertek nagyobb munkatérfogatú motorok is. Összhatásfokuk jó, több mint 90%.
Kisfordulatszámú radiáldugattyús motorokat a következő igényekre érdemes alkalmazni:
  • nagy terhelőnyomaték,
  • kis szériájú hajtás,
  • halk járás (60 dBA körül) (pl. fröccsöntő gépeknél),
  • egyenletesen leadott nyomaték,
  • nagy indítónyomaték,
  • jó hatásfok.

Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra