Hidroakkumulátor

Tömlős hidroakkumulátor A hidroakkumulátor feladata, hogy egy folyadékmennyiséget nyomás alatt felvegyen, s azt szükség esetén ismét leadja. Mivel a folyadék nyomás alatt van, a hidroakkumulátorokat nyomástartó edényként kezeljük, és ezeket a felhasználó ország átvételi szabványainak figyelembevételével a legnagyobb üzemi nyomásra kell méretezni.

Hidroakkumulátor feladatai

 • rásegítő munkafolyadék forrás
 • szükség-energiaforrás
 • résolaj-kiegyenlítés
 • térfogat-kiegyenlítés
 • lüktetés csillapítására
 • fékezési energia visszanyerése
 • nyomáscsúcsok megszüntetésére
 • lökéshullám elnyelésére
 • súlyerő felvételére
Membrános hidroakkumulátor Tömlős hidroakkumulátor Dugattyús hidroakkumulátor Választóelem nélküli gázpárnás hidroakkumulátor Rugós terhelésű hidroakkumulátor Súlyterhelésű hidroakkumulátor

Hidroakkumulátorok kialakításai

 • Súlyterhelésű akkumulátor,
 • Rugós terhelésű akkumulátor,
 • Gázpárnás akkumulátor
  • Választóelem nélküli akkumulátor,
  • Dugattyús akkumulátor – Nagy hasznos térfogat esetén a dugattyús akkumulátort használjuk. A dugattyús akkumulátorok különösen alkalmasak gázpalackok után-kapcsolására. Hátrányos az elválasztó dugattyú tehetetlensége és az akkumulátor ezzel összefüggő lassúbb reagálása, valamint a dugattyútömítések súrlódása. Ennek következménye a hasznos nyomás 10%-ig terjedő csökkenése. Töltésnél és ürítésnél nem szabad túllépni a 3,5 m/sec dugattyúsebességet. A dugattyús akkumulátorokat tetszőleges helyzetben építhetjük be.
  • Rugalmas választóelemes akkumulátor
   • Tömlős akkumulátor – Közepes hasznos térfogat és a hidroakkumulátor gyors reagálása esetén tömlős akkumulátort alkalmazunk. A tömlő minőségének javításával az utóbbi években jó gáztömörségű és hosszú élettartamú tömlőket fejlesztettek ki. A tömlős akkumulátorokat a függőleges vagy ferde helyzetbe építik be, alul a folyadékleeresztő szeleppel.
   • Membrános akkumulátor – Kis gáz- és hasznos térfogat esetén használjuk őket. A membrános akkumulátor előnyei a jó tömítettség és a hosszú élettartam. A beépítési helyzet tetszőleges, tehetetlenségük elhanyagolható. Alkalmazási példa: lökés-csillapítás, lüktetés-csillapítás, vezérlőolaj körök
A munkafolyadék nyomása és a súllyal, rugóval vagy gázzal előállított ellennyomás mindig egyensúlyban van. A súly- és rugóterhelésű akkumulátorok csak különleges ipari alkalmazásoknál kerülhetnek szóba és ezért csekély jelentőségűek. Az elválasztó elem nélküli gáz-terhelésű akkumulátorokat a folyadék gázfelvétele miatt a hidraulikában ritkán, főleg vízzel működő rendszereknél használják.
A legtöbb hidraulikus berendezésben elválasztó elemmel ellátott hidropneumatikus (gázterhelésű) akkumulátorokat használnak.

Hidroakkumulátor üzemi jellemzők meghatározása

A gáz állapotának leírására szolgáló paraméterek (nyomás, hőmérséklet, térfogat).
Hidroakkumulátor üzemi jellemzők
 • po = a gáz töltőnyomása
 • p1 = legkisebb üzemi nyomás
 • p2 = legnagyobb üzemi nyomás
 • Vo = hatásos gáztérfogat
 • V1 = gáztérfogat p1 nyomáson
 • V2 = gáztérfogat p2 nyomáson
 • ΔV = hasznos térfogat

Tömlős hidroakkumulátor (animáció) Tömlős hidroakkumulátor metszete

Tömlős akkumulátor

A tömlős akkumulátor egy folyadék- és egy gázrészből áll, a gáz-tömör elválasztó elem egy tömlő. A tömlős akkumulátorok (elsősorban) függőlegesen, meghatározott üzemi feltételek esetén ferdén is beépíthetők. A ferde és függőleges beépítési helyzetben a munkafolyadékot mindig alul kell elhelyezni.
A tömlős hidroakkumulátor acélháza egy körte vagy gömb alakú hegesztett vagy kovácsolt (1) nyomótartályból, a (2) cserélhető tároló tömőből, valamint a (3) gázbevezetőből, és a (4) olajoldali bevezetőből áll. A gáztöltet és a folyadék elválasztása a (2) tömlővel valósul meg. A gázzal előfeszített tömlő egészen kitölti a nyomótartályt, és lezárja az (5) tányérszelepet. A tányérszelep megakadályozza a tömlő kilépését, és óvja a sérülésektől. Tömítettségük tökéletes.
Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Membrános akkumulátor

Membrános hidroakkumulátor Szerelt, membrános hidroakkumulátor Hegesztett, membrános hidroakkumulátor A membrános akkumulátorok egy nyomásálló acéltartályból állnak, amelynek alakja többnyire a gömb- és hengeres alak között változik. A hidroakkumulátor belsejében elválasztó elemként egy rugalmas, összenyomható anyagból (elasztomer) készült membrán található. A membrán fenekén egy szeleptányér található, amely teljes kiürítésnél lezárja a hidraulikus kijáratot, és így megakadályozza a membrán sérülését.
A membrános akkumulátor kétféle változatban készülhet:
 • hegesztett kivitel és
 • csavarozott kivitel


Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Dugattyús akkumulátor

Dugattyús hidroakkumulátor (animáció) Dugattyús akkumulátor A dugattyús akkumulátor esetén a gázt és a folyadékot egy elasztomer tömítőgyűrűkkel ellátott, könnyűfémből készült dugattyú választja el.
A legfontosabb alkatrészek a külső hengercső (1), a dugattyú (2) a tömítő-rendszerrel, valamint a homlok-oldali záró-fedelekkel (3, 4), amelyek egyben a folyadék- (5) és gázcsatlakozókat (6) is tartalmazzák. A hengercsőnek itt kettős feladata van. Egyrészt a belső nyomás felvételére szolgál, másrészt a dugattyút vezeti, amely a gáz- és folyadéktér közötti elválasztó elemet alkotja.
A dugattyús akkumulátorok bármilyen helyzetben működhetnek, mégis előnyben részesítendő a függőleges helyzet a gázzal felül, mert így elkerülhető a folyadékból kiváló szennyeződés-részecskék lerakódása a dugattyúgyűrűkre és a hidroakkumulátor idő előtti tönkremenetele.


Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Biztonsági és elzáró egység

A biztonsági és elzáró egység hidroakkumulátor vagy hidraulikus fogyasztó biztosítására, elzárására és tehermentesítésére szolgáló tartozékelem. Kielégíti az idevonatkozó biztonsági előírásokat és átvételi feltételeket, különösen a nyomástartó edények biztonsági szabályzatát, elsősorban a nyomótartályra vonatkozóan, a nyomástartó edények műszaki előírásaiban fel-sorolt pontok szerint.
A biztonsági és elzáró egység a szelepházból, a beépített nyomáshatároló biztonsági szelepből, a főelzárócsapból áll, és a rendszercsatlakozón kívül az előírt manométercsatlakozókkal is rendelkezik.

Biztonsági és elzáró egység kézi tehermentesítéssel Biztonsági és elzáró egység kézi és elektromágneses működtetésű tehermentesítéssel
Biztonsági és elzáró egység kézi tehermentesítéssel Biztonsági és elzáró egység kézi és elektromágneses működtetésű tehermentesítéssel

Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Töltő- és vizsgálókészülék

Töltő- és vizsgálókészülék A töltő- és vizsgálókészülék segítségével feltölthetjük nitrogénnel az akkumulátort, vagy megváltoztathatjuk a nitrogén előfeszítő nyomását. E célból a töltő- és vizsgálókészüléket a hidroakkumulátor gázszelepére csavarjuk, és egy hajlékony töltőtömlőn keresztül egy kereskedelemben szokásos nitrogénpalackkal kötjük össze. Ha az előfeszítő nitrogénnyomást csak ellenőrizni vagy csökkenteni kell, szükségtelen a töltőtömlő csatlakoztatása. A hidroakkumulátorra megadott p0 előfeszítő nyomást új beépítés vagy javítás után mindig be kell állítani, és az első héten legalább egyszer ellenőrizni kell. Ha nem tapasztalunk nitrogénveszteséget, akkor a következő vizsgálatot kb. 4 hónap múlva kell elvégezni. Ha eddig az időpontig sem lépett fel nyomásváltozás, akkor elegendő évente ellenőrizni.


Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Rögzítő elem

Rögzítő elem

A hidropneumatikus akkumulátorokat nagy önsúlyuk és a hidroakkumulátorban a munkafolyadék okozta gyorsító-erők miatt, megfelelően biztosítani és rögzíteni kell. Ezt a rögzítést úgy kell végrehajtani, hogy a csőrendszerre a hidroakkumulátor ne fejtsen ki járulékos erőket vagy nyomatékot.
Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra