Radiáldugattyús szivattyú

A dugattyús energiaátalakítókban az energiaátalakításhoz szükséges térfogatváltozást furatban elmozduló dugattyúk hozzák létre. A radiáldugattyús szivattyú elnevezését a dugattyúk sugárirányú elrendezéséből kapta.
A páratlan számú dugattyúk csillag alakban, a hajtó tengelyhez viszonyítva radiálisan helyezkednek el. A dugattyúk mozgása sugár irányú. Ahhoz, hogy a folyadékszállításhoz szükséges térfogatváltozás létrejöjjön, a dugattyúkat excenter-tengely vagy excenter-gyűrű mozgatja.
A szivattyúk lehetnek szelep- vagy résvezérlésűek, állandó vagy változtatható geometriai munkatérfogatúak. Különbséget kell tennünk továbbá, álló vezérlőpályás (a dugattyúk külső beömlésűek) és forgó vezérlőpályás (a dugattyúk belső beömlésűek) szivattyúk között. A gyűrű vagy a tárcsa excentricitásának változtatásakor megváltozik a szivattyú munkatérfogata. Így egyszerűen megvalósítható a szivattyú folyadékszállításának a változtatása. Az excentertengely, ill. -gyűrű és a dugattyúvégek közti folyamatos kapcsolatot (különösen szívóütemben) rugók biztosítják, ritkább esetben előfordul szerkezeti kényszerkapcsolat is.
A radiáldugattyús szivattyúk dugattyú elrendezése statikailag igen kedvező, mert a dugattyúerők egymást részben kiegyenlítik, kisebb a tengely, ill. csapágyterhelés, mint egyéb (axiális) dugattyú elrendezésnél. Ez teszi lehetővé a szivattyútípus igen nagy nyomás-terhelhetőségét.
Radiáldugattyús szivattyú
Radiáldugattyús szivattyú (animáció)