Nyomásrákapcsoló szelep

Nyomásrákapcsoló szelep rajzjele A nyomásrákapcsoló szelep a hidraulikus rendszer fő folyadékáramában helyezhető el. A beállított nyomás elérésekor egy rendszernyomást rákapcsolnak, vagy lekapcsolnak, azaz a folyadékot saját magukon a szelep-ellenállási veszteségtől eltekintve szabadon átengedik. Ezzel a kimenetüket vagy nyomás alá helyezik, vagy a bemenetüket nyomásmentesítik a kimenőág terhelésének függvényében (tartályra csatlakozás – tehermentesítés, energia-átalakító csatlakozás – terheléskapcsolás).
Kialakításuk szerint belső- (a szelep a be, ill. kimenő nyomásának változása szerint saját maga átkapcsol) és külső vezérlésűek (csak a működtető jel hatására kapcsolnak át). Vannak közvetlen vezérlésű és elővezérelt kivitelek is. A belső vezérlésű nyomásrákapcsoló szelep kivitelek akkor lépnek működésbe, ha a bemenetükön a nyomás a beállított értéket eléri, míg a külső vezérlésűeknél az átkapcsoláshoz a működtető ágban kell a nyomásnak a rugó által meghatározott értéket elérnie. Az elővezérelt kivitelekre itt is a korábban ismertetett okok miatt van szükség.

Közvetlen vezérlésű nyomásrákapcsoló szelep

A rákapcsolt nyomás beállítása a (4) állítóelem segítségével történik. A (3) nyomórugó kiindulási helyzetében tartja a (2) vezérlőtolattyút, a szelep zárva van.
A P csatornában fellépő nyomás a (6) vezérlővezetéken keresztül a (2) vezérlőtolattyú felületére, és ezzel együtt a (3) rugó által kifejtett erő ellenében hat. Ha a nyomás a P csatornában túllépi a (3) rugón beállított értéket, a (2) vezérlőtolattyú a (3) nyomórugóval szemben elmozdul. Megnyílik az összeköttetés a P csatornától az A-csatornához. Az A-csatornához csatlakoztatott rendszert ezzel rákapcsoljuk az előző rendszerre anélkül, hogy a nyomás csökkenne a P csatornában. Ilyenkor a vezérlőjel a P csatornából érkezik a (6) vezérlővezetéken és a fúvókán keresztül belső úton, vagy pedig kívül a B csatlakozáson (X) keresztül. Az alkalmazástól függően a résolaj kívül a T(Y)-csatlakozáson keresztül, vagy belül az A-csatlakozáson távozik. Ahhoz, hogy a nyomófolyadék az A-csatornából a P csatornába szabadon visszaáramolhasson, beépíthetünk visszacsapó-szelepet. A rákapcsolt nyomás ellenőrzéséhez a szelepen (1) manométer csatlakozás is található.
Közvetlen vezérlésű nyomásrákapcsoló szelep

Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Elővezérelt nyomásrákapcsoló szelep

Elővezérelt nyomásrákapcsoló szelep rajzjele Az elővezérelt nyomásrákapcsoló szelep esetén a legtöbb üzemviteli zavart a nyomáshatárolóknál említett fojtóbetét-eltömődés okozza. Külön figyelmet kell fordítani a rés- és vezérlőáram vezetékek kialakítására (pl. nagyobb távolságoknál), mert ez a működtetésüket megbízhatatlanná teszi, sőt a kedvezőtlen kialakítás véletlenszerű működést (átkapcsolás) is kiválthat.
A DZ típusú elővezérelt nyomásrákapcsoló szelepek lényegében az (1) főszelepből, a (7) főtolattyú-betétből, és az állítóelemmel ellátott (2) elővezérlő szelepből állnak. Ahhoz, hogy a nyomófolyadék szabad visszaáramlását a „B” csatornából az „A” csatornába elősegítsük, visszacsapó-szelepet építhetünk be.
A vezérlőolaj hozzá-, ill. elvezetésének külső vagy belső kapcsolásához a (12, 13, 14, 15) záródugók ki- vagy becsavarásával jutunk el, kivéve az XY-os kivitelt, ahol az elővezérlő (5) tolattyúja furatos, tehát azt is cserélni kell.
Elővezérelt nyomásrákapcsoló szelep metszet
Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra