Vezérelt visszacsapó-szelep

Az egyszerű visszacsapó-szelepekkel ellentétben a hidraulikusan nyitható, vezérelt visszacsapó-szelep a zárás irányában külön vezérlőnyomással nyitható.
Vezérelt visszacsapó-szelep Ezeket a szelepeket
  • nyomás alatt levő körök lezárására (teher tartós tartása),
  • vezetéktörés esetén a teher lesüllyedése elleni biztosításra vagy
  • hidraulikusan befeszített fogyasztók kúszó mozgása ellen
használják.

Résolaj-csatlakozó nélküli vezérelt visszacsapó-szelep http://ilias.hidra.hu/prospektus/other/Vezerelt-visszacsapo-szelep.gif

Résolaj-csatlakozó nélküli vezérelt visszacsapó-szelepA szelepnél a szabad áramlás A-ból B-be történik. A folyadék nyomása az (1) főkúp A1 felületére hat és azt a (3) rugóerő ellenében felemeli az ülékről. A B-ből A-ba irányuló áramlás, egy normál visszacsapó-szelepnek megfelelően, zárt. A nyitás itt a (4) vezérlő dugattyúval történik. Ezt az X csatlakozón keresztül a vezérlőolaj jobbra tolja és megfelelő vezérlőnyomás esetén nyitja az (1) főkúpot. A szükséges vezérlőnyomás az A1 felület és a vezérlődugattyú közötti felületaránynak felel meg. Ez az arány szokásosan ~ 1 : 3. Vezérléskor az A1 felület teljes keresztmetszetének ütésszerű nyitása következik be. Ennek ütésszerű nyomás-csökkenés lehet a következménye, főleg akkor, ha nagyobb térfogatok mentesülnek a nyomás alól. Ezek az ütésszerű nyomás csökkenések nemcsak zajt okoznak, hanem az egész hidraulikus rendszert igénybe veszik, különösen a csavarzatokat és a mozgó szeleprészeket.
Résolaj-csatlakozóval ellátott vezérelt visszacsapó-szelep

Résolaj-csatlakozóval ellátott vezérelt visszacsapó-szelep Vezérelt visszacsapó-szelep résolaj csatlakozóval A résolaj csatlakozó nélküli szelephez képest a különbséget a pótlólagos Y résolaj-csatlakozó jelenti. Az A csatlakozó nyomása nem terheli a vezérlődugattyú X-szel ellentétes oldalát, mert ez a tér, külön választva, Y csatlakozón keresztül közvetlenül, nyomásmentesen a tartályba vezethető.
Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra