Kettős vezérelt visszacsapó-szelep

Két nyitható, vezérelt visszacsapó-szelep (1) és (2) egy házba történő összeépítésével jön létre a kettős vezérelt visszacsapó-szelep.

Közlapos kettős vezérelt visszacsapó-szelep Közlapos kettős vezérelt visszacsapó-szelep Az A1-től A2 felé, ill. B1-től B2-felé vezető áramlási irányban mindig szabad áramlás van, A2-től A1-felé, ill. B2-től B1-felé az áramlás le van zárva. Ha pl. a szelepen át A1-ből A2-felé van áramlás, akkor a nyomás a (3) vezérlődugattyút jobbra tolja és a visszacsapó-szelep (2) kúpját az ülékről eltolja. Most az átmenet a B2-ből a B1 felé is nyitott (szabad). Értelemszerűen működik a szelep a B1-ből a B2-felé irányuló áramlás esetén is. A henger mindkét csatlakozója szivárgásmentesen le van zárva. A hengert a kívánt nyugalmi helyzetből (bármely helyzetben) külső erő sem tudja eltolni. Ez azt jelenti, hogy pl. egy terhelés alatt álló henger még hosszabb állásidő után sem kezd el „kúszni".

Ahhoz, hogy mindkét szelepkúp biztos zárását garantáljuk, mindkét fogyasztói csatlakozót (A és B) az útváltó középhelyzetében a visszafolyóággal való összekötéssel tehermentesíteni kell.Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra