Áramállandósító

Áramállandósító Az áramállandósító szelepkombinációk – egy fojtószelepből és egy nyomáskülönbség állandósító szelepből állnak –, melyek a fojtó be- és kimenete között a nyomáskülönbséget a rendszerben fellépő nyomásváltozásoktól függetlenül állandó értéken tartják.

Megkülönböztetünk két- és háromutas áramállandósítókat. A kétutas áramállandósítónál a két irányító elem egymással sorba van kötve, a háromutas áramállandósítónál pedig párhuzamosan.
Az áramállandósító feladata hogy a beállított térfogatáram mennyiségét a nyomásingadozásoktól függetlenül állandó szinten tartsa. Ez úgy érhető el, hogy az (1) állítható fojtó mellett (mérőfojtó), egy mozgathatót is beépítünk, amely szabályozó fojtóként (nyomásmérleg), és egyben egyidejűleg összehasonlító elemként működik a szabályozási körben.


Tovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Kétutas áramállandósító

Kétutas áramállandósító rajzjele A kétutas áramállandósító szelepeknél a mérőfojtó és a nyomásmérleg sorba vannak kapcsolva (háromutas áramállandósító esetén párhuzamosan). A nyomásmérleg a fojtó elé és utána is kapcsolható. (Primer és szekunder szabályozású áramállandósító.)
A működés kezdetekor a nyomáskülönbség állandósító szelep nyitott, és a kimenő, ill. a bemenő ág nyomásának változásakor kezd záródni a belső áramlási csatorna. A térfogatáram nagyságát a fojtóval lehet állítani. A fojtón létrejövő nyomáskülönbséget döntően a nyomáskülönbség állandósító rugója határozza meg. Ahhoz, hogy a térfogatáram a nyomásváltozások hatására kevésbé változzon, minimális rugómerevségre és maximális tolattyúátmérőre van szükség, ezt azonban stabilitási és zavaró tényezők korlátozzák. Ezért alkalmaznak speciális kialakítású tolattyúkat (pl. lépcsőset).
Kétutas áramállandósító elvi vázlata, elékapcsolt nyomásmérleggel. Primer szabályozás

Elékapcsolt nyomásmérleg (primer szabályozás)

Elékapcsolt nyomásmérleg (primer szabályozás) kialakításnál az A1 szabályozó-szűkítő és az A2 mérőfojtó egymás után, sorosan kapcsolt. A szabályozó-dugattyút jobb oldalon p2, baloldalon p3 és FF terheli.
Szabályozott nyomás a fojtás bemenetén.

Kétutas áramállandósító elékapcsolt nyomásmérleggel részletes és összevont rajzjele:

Kétutas áramállandósító elékapcsolt nyomásmérleggel részletes rajzjele Kétutas áramállandósító elékapcsolt nyomásmérleggel összevont


Kétutas áramállandósító utánkapcsolt (szekunder) nyomásmérleggel

Utánkapcsolt nyomásmérleg (szekunder szabályozás)

Annak, hogy a kétutas áramállandósító nyomásmérlege a szűkítő elé vagy mögé van kapcsolva (a szerkezeti kialakítástól függ) a gyakorlatban semmi jelentősége nincs.
Szabályozott nyomás a fojtás kimenetén.

Kétutas áramállandósító utánkapcsolt nyomásmérleggel részletes és összevont rajzjele: 

Kétutas áramállandósító utánkapcsolt nyomásmérleggel összetett rajzjele Kétutas áramállandósító utánkapcsolt nyomásmérleggel rajzjeleTovább a Hidraulika kereskedelem oldalra

Háromutas áramállandósító

Háromutas áramállandósító működése A kétutas áramállandósítókkal ellentétben a háromutas áramállandósító kialakításnál az A2 mérő-szűkítő és az A1 szabályozó-szűkítő egymással nem sorba, hanem párhuzamosan vannak kapcsolva. A felesleges térfogatáramot a nyomásmérleg egy kiegészítő vezetéken keresztül a tartályba irányítja.

Háromutas áramállandósító részletes és összevont rajzjele:

Háromutas áramállandósító részletes rajzjele Háromutas áramállandósító rajzjeleTovább a Hidraulika kereskedelem oldalra